3 Oever Festival

17, 18 & 19 september 2021


Fietsen, wandelen en met de boot langs de oever, genietend van muziek, verhalen, theater, beeld, lekker eten en drinken.


In de Gelderse Poort

Tot 16 maart 2020 dachten we, dat we zo wat alles in onze 21e eeuwse samenleving geregeld hadden. En uiteraard dachten we dat alles beheersbaar en onder controle was. Niets bleek minder waar. Covid19 woekerde onderhuids in de samenleving en de hele mondiale tent ging op slot. Een nieuw woord ‘lockdown’ was geboren. Intelligent of niet het is er en het beheerst ons leven.

Thuis blijven, thuis werken, vrijwillige quarantaine, zoomen, vitale beroepen en zo nog een dozijn nieuwe begrippen sloten ons op in angst en beven. En het was natuurlijk ook angstaanjagend. Waarom kreeg de een het wel en de ander niet. En waarom leden zo veel mensen pijn en stierven eenzaam en alleen op een steriele ziekenhuiskamer of -zaal verbonden aan een dozijn slangen en kabels. Hopeloos, machteloos, onbegrijpelijk.
Ons hele lekkere leventje, gelardeerd met topsportevenementen, popconcerten, beeldende kunst exposities, theaterperformances en festivals stortte in. Musea, concertzalen, theaters, het ging allemaal op slot. En gaat voorlopig in zijn volle omgang nog lang niet open. Misschien de terrassen met maximaal 30 personen, 1,5 meter van elkaar, ontsmettingspunt bij de ingang, mondkapje, vooraf reserveren en veel handen wassen.
Wij zijn er bij onze voorbereidingen van het 3 Oeverfestival (18, 19 en 20 september) nog niet uit. Bij ons knaagt de onzekerheid ook dwars door alle ideeën, plannen en acties heen. Is het virus in die periode zover onder controle, dat er weer activiteiten kunnen? En wat zijn de voorwaarden, die er –uit veiligheidsoverwegingen- gesteld worden. Kunnen we daar aan voldoen? Hoe gaan we dat doen? En dan zijn de vragen over de financiële kant van de zaak nog niet gesteld.
En toch de drang, de liefde in tijden van corona en ander ongemak triggeren ons ook. Laten we de uitdaging oppakken om in het 3e weekend van september een nieuwe vorm en bijbehorende invulling geven aan een gemeentegrenzen overschrijdende culturele activiteit. Die activiteit laat in verbondenheid zien hoe 3 Oevers die al eeuwenlang gescheiden zijn door de grote rivieren de uitdaging hebben opgepakt om de mix van amateur en professionele kunsten met een unieke natuurbeleving te laten zien. En dat heet dan het 3 Oeverfestival in ons binnenste buitenland. Het optimaal beleven van cultuur en natuur in de Gelderse Poort.
Doet u mee?

© 2022 3 Oever Festival | Webdesign GELAUFF.COM met dank aan Jet Westbroek en Alie Engelsman