3 Oever Festival

17, 18 & 19 september 2021


Fietsen, wandelen en met de boot langs de oever, genietend van muziek, verhalen, theater, beeld, lekker eten en drinken.


In de Gelderse Poort

Het 3 Oever Festival jaargang 2021 is geannuleerd

Pianist/componist Daniël van der Duim is dit jaar Artist in Residence tijdens het 3 Oever Festival 2019.

Daniel van der DuimDaniël is een jonge, narratieve, atmosferische pianist met de missie om geïmproviseerde muziek weer bij een jong/nieuw publiek aantrekkelijk te maken door middel van pop en oosterse invloeden, moderne harmonieën en elektronica. Daniël studeerde, onder de hoede van o.a. Jeroen van Vliet, aan het ArtEZ Conservatorium. Dit jaar heeft hij zijn master afgerond. Ook is hij momenteel actief als pianist en bandleider van het Doppler Trio en is hij werkzaam in verschillende andere projecten van bijvoorbeeld Wicked Jazz Sounds, het Kameroperahuis en Zuhause. Ook arrangeerde hij voor verschillende ensembles zoals: Klein Collective en ArtEZ Big Collective en een eigen nonet en kwintet.
Tijdens het 3 Oever Festival is hij te zien en te horen met het Doppler Trio op de boot tijdens Jazz tussen de Oevers op zaterdagavond 21 september.
Op zaterdag- en zondagmiddag 21 en 22 september speelt hij bij de Piramide aan de Waal zijn compositie Pentatonic. Dit speciaal door hem voor het festival gecomponeerde stuk bestaat uit vijf delen en is geïnspireerd op het 3 Oever gebied van de Gelderse Poort. Het heeft de pentatonische toonladder als uitgangspunt.
"Vanuit die ongelooflijke openheid vind ik het altijd interessant om op zoek te gaan naar beperkingen, inspiratie haal ik bijvoorbeeld uit mede-Nijmegenaar Michiel Braam, die met zijn Bik Bent Braam dit soort concepten tot het uiterste wist uit te voeren. Zo schreef hij ooit een programma waar elk stuk geen einde had, of speelde hij ooit enkele maanden alleen op witte toetsen. Ik ben in mijn beperkingen ietwat genuanceerder, maar toch vind ik het interessant en zie ik het als uitdaging om programma’s te schrijven vanuit een vrij directe beperking. Een van de mooie invloeden van Israëlische jazz is het gebruik van pentatoniek in combinatie met oosterse ritmiek, naar mijn mening zorgt dat ook voor die toegankelijke open klank. Voor het 3 Oever Festival zou ik graag, geïnspireerd door die muziek een programma maken enkel bestaande uit deze pentatonische ladders. Een pentatonische ladder is eigenlijk een tonenreeks van vijf noten in plaats van zeven (simpel gezegd do-re-mi-fa-sol-la-ti zonder fa en la). Het verschil in de meest bekende pentatonische ladder (majeur pentatonisch) in vergelijking met de equivalent van zeven tonen is het gebrek aan leidtonen of te wel: noten die spanning en dramatiek veroorzaken. De uitdaging is dus om wel degelijk op zoek te gaan naar die spanning op een andere manier dan normaal wordt gedaan, vaak resulterend in een verrassende inspirerend klank.”

Pentatonic wordt drie keer uitgevoerd tijdens het festival. Bijzonder aan het project is dat Daniël voor de uitvoering samenwerkt met zowel het vorig jaar opgerichte 3 Oever Orkest als ook met het gelegenheidssaxofooncollectief Stroomopwaarts! beide o.l.v. trompettist/arrangeur Paul Vlieks.

Voor dit niet te missen unieke project zijn al kaarten in de voorverkoop!

Meer info over Daniël : www.danielvanderduim.nl

© 2021 3 Oever Festival | Webdesign GELAUFF.COM met dank aan Jet Westbroek en Alie Engelsman