3 Oever Festival

18, 19 en 20 september 2020


Fietsen, wandelen en met de boot langs de oever, genietend van muziek, verhalen, theater, beeld, lekker eten en drinken.


In de Gelderse Poort


College Kim Cohen

Onderdeel van College op de Kop

College op de Kop: het wetenschappelijk programma van het 3 Oever Festival

In 2017 geven we een paar verhalen ook wetenschappelijke diepgang. Wat maakt de Gelderse Poort nu zo bijzonder, hoe is dit gebied ontstaan?

In ‘College op de Kop’ vertellen 3 wetenschappers over dit gebied in verschillende tijden: de IJstijd, de Romeinse tijd en de tijd van de 80-jarige oorlog en de Kleefse gebieden.

Kim Cohen, fysisch geograaf, verbonden aan de Universiteit Utrecht, weet veel, heel veel over de apex, de poort waardoor de Rijn ons land binnen komt. Hoe heeft die door de stuwwallen kunnen breken, wat gebeurde er allemaal, ruim 10.000 jaar geleden.

Jos van Nistelrooy

Ferdinand van Hemmen is landschapshistoricus. Hij zal zijn college met name richten op de tijd van de bouw van de redoutes, in de 80-jarige oorlog. Ook zal hij vertellen hoe de Gelderse Poort, tot 200 jaar geleden, steeds in enclaves verdeeld is geweest, waar grenzen steeds zijn veranderd. Hoe is dit nog steeds te herkennen in het landschap

Locatie

© 2020 3 Oever Festival | Webdesign GELAUFF.COM met dank aan Jet Westbroek en Alie Engelsman